Adevarul despre Carnavalul de la Venetia

0 Comments
Din cele mai vechi vremuri, Carnavalul venetian a fost o sarbatoare magica ce s-a raspandit asupra intregului oras.
Inca de atunci venetienii isi faceau singuri mastile si costumele pe care le purtau la parada si la petreceri, iar identitatea, sexul si statutul social pur si simplu nu mai existau. Astfel, Carnavalul venetian a debutat in secolul al XI-lea, dar traditia purtarii mastilor si a costumelor s-a stabilizat abia in 1436.
Momentele de varf, cele mai asteptate si apreciate de catre turisti sunt festivitatile de deschidere si cele de inchidere ale festivalului. Atmosfera de petrecere este prezenta la tot pasul: printi si printese, soldati medievali, bufoni, trubaduri si artisti de circ vor invada la propriu pietele venetiene si celebra piata San Marco din centrul orasului.
In urma cu sute de ani, mastile erau folosite de persoane de vaza, localnici sau turisti care soseau incognito la Venetia pentru a petrece fara a fi recunoscuti. Traditia s-a pastrat, iar cu timpul, carnavalul a devenit cunoscut in toata lumea.
Cea mai obisnuita deghizare este BAUTA, o masca alba cu un nas incovoiat, asortata cu o pelerina neagra si un tricorn, adica o palarie cu trei colturi. Procesiunea readuce pe strazi atmosfera din Venetia medievala.
Venetia - Regina Adriaticii, Orasul Apelor, Orasul Podurilor si chiar Orasul Luminilor este amplasata in laguna sarata a Marii Adriatice pe 5 kilometri de pamant, pe 110 insulite dintre care cele mai importante sunt: Murano, Torcello, Burano si Lido. Venetia e orasul care nu oboseste si nu doarme niciodata. Un oras rasarit din apa, supranumit Regina Adriaticii. Un oras european al cerului si al apei, un oras al iubirii supreme, un oras al celor mai crude tradari in dragoste. O plimbare cu gondola pe Canalul Grande printre operele arhitectonice ce par sa ascunda un secret, sa spuna o poveste, acompaniat de un gondolier care canta . Si cu persoana iubita alaturi totul poate fi perfect.
Orasul este strabatut de 177 canale ce il impart in sase cartiere. Daca stai sa numeri descoperi nu mai putin de 350 de poduri. Calea principala este Canal Grande ce imparte orasul in doua plecand din piata San Marco spre marginea orasului. Unii spun ca este foarte lung, insa oricat ar fi el de lung nu te plictisesti: poti admira unele dintre cele mai frumoase palate din Europa. In februarie Venetia imbraca haine de gala: isi pune masca medievala si prezinta lumii o scena pentru parade, spectacole, concerte, piese de teatru in aer liber, cortegii, confeti, lumini si mister. Carnavalul de la Venetia, la fel ca toate celelalte carnavaluri, este organizat in fiecare an in perioada de dianintea inceperii Postului Pastelui.
Desi a cunoscut si perioade in care a fost interzisa, sarbatoarea magica a mastilor a fost mereu pastrata si reinnoita. Barierele legate de sex, statut social, religie se rup, ascunse fiind de masti. Odata ajuns acolo ai senzatia ca timpul s-a oprit. Procesiunile, spectacolele de commedia dell arte, petrecerile din hanurile venetiene, baile nocturne de multime si muzica se intercaleaza cu elemente moderne, contemporane.
Istoria carnavalului incepe in 1162. Primul document care il atesta dateaza din 2 mai 1268 - cand este mentionata utilizarea mastilor si costumelor confectionate manual. Traditia purtarii mastilor s-a stabilizat in 1436. Clericii bisericesti au incercat sa readuca carnavalul inapoi in limitele religioase insa acest lucru nu a putut fi realizat. Carnavalul a cunoscut cea mai mare amploare in secolul 17 cand, odata cu scaderea influentei politice a Venetiei, tinerii bogati din Europa au dat frau liber imaginatiei si s-au infruptat din placerile oferite de aceasta sarbatoare. In jurul anilor 1930 semnificatia si grandoarea evenimentului scade: Mussolini da interdictie acestei sarbatori. Venetienii nu s-au speriat. In 1979 ei au reusit sa reinvie traditia.
Masca a facut din seductie o arma incitanta. Ea a permis infidelitatea si amestecul claselor sociale. In urma cu sute de ani, mastile erau folosite de persoanele de vaza dar si de localnici sau turisti ce soseau icognito pentru a petrece si a se delecta cu placerile vietii.
Moretta: este masca destinata in exclusivitate doamnelor. Se foloseste in momentul in care vor sa fie misterioase si sa intrige. Complet neagra aceasta este dificil de purtat - singurul punct de sustinere il reprezinta un buton tinut cu dintii din fata. Deci purtatoarea mastii nu poate vorbi deloc, tacerea ei si negrul mastii o face misterioasa si interesanta.
Bauta: este masca complet alba purtata atat de femei cat si de barbati. Se poarta neaparat cu o pelerina neagra - tabarro. Era folosita in special dar in mod obligatoriu de catre femeile casatorite cand mergeau la teatru. Tinerele aflate la varsta maritisului nu aveau voie sa poarte aceasta masca.
Gnaga: Tinerii din Venetia obisnuiau sa foloseasca acest tip de masca ce acoperea in intregime nasul si ochii. Masca este construita astfel incat sa aiba trasaturi feminine puternice, adesea exagerate, subliniaza ridicolul. Era totodata specific homosexualilor care se costumau in femei.
Dintre toate Bauta ramane insa una dintre cele mai utilizate masti.
Sa inceapa carnavalul! Carnavalul de la Venetia incepe in fiecare an cu - o veche traditie care aduna de fiecare data o multime impresionanta in Piata San Marco. Personajul care intruchipeaza un inger zboara de pe Turnul Campanile pe deasupra multimii adunate. Momentul este acompaniat de cortegiul de personaje istorice, in frunte cu Dogele si sotia sa. Ziua distractia este gratuita. Noaptea incep cinele festive in decorurile somptuoase ale palatelor venetiene, valsurile si cadrilurile, concertele Orchestrei de Camera a Venetiei si alte spectacole de opereta, al carui pret este stabilit in functie de programul serii. In timpul acestui carnaval au loc 24 baluri oficiale. Cele mai reusite sunt cele din palatele Zanardi si Pisani Moretta.


You may also like

Niciun comentariu: